sigilari dinti lapte

Sigilarea dintilor este o metoda de prevenire a cariei dentare si se face atat la dintii temporari (de lapte), cat si la cei permanenti, de obicei imediat dupa ce au erupt. Dintii definitivi se sigileaza astfel: molarii de 6 ani si 12 ani, dar si pe premolari in intervalul de varsta 6 – 15 ani.

Sigilarea santurilor si fosetelor ocluzale (cele cu care mestecam) este considerata cea mai sigura metoda de profilaxie primara, fiind o metoda de imunizare a acestor suprafete.

Pot fi sigilati doar dintii care nu prezinta carii dentare, dupa ce sunt curatati in prealabil prin periaj profesional de catre medicul stomatolog. Se folosesc rasini composite transparente sau opace, cu cimenturi ionomere de sticla cu continut ridicat de fluor. Dintii sigilati trebuie controlati periodic !!

Sigilarea dintilor este o metoda de preventie recomandata tuturor copiilor care doresc sa scape de grija cariilor de pe suprafetele ocluzale, insa este obligatorie in urmatoarele cazuri:

  • copii cu carii multiple la nivelul dintilor temporari
  • copii cu nevoi speciale care nu isi pot efectua corespunzator igiena orala
  • copii care consuma cantitati mari de dulciuri<

Sigilarile anuleaza riscul aparitiei afectiunilor carioase pe suprafetele ocluzale (cele cu care mestecam), insa pe celelalte suprafete nu, de aceea raman de importanta majora periajul dentar si utilizarea mijloacelor suplimentare de igiena (ata dentara si apa de gura), precum si fluorizarea profesionala a dintilor.