gutiera

Gutierele sunt niste dispozitive fabricate din plastic, dur sau moale, ce imbraca dintii. Gutiera ajuta la protectia dintilor pe timp de noapte la pacientii ce sufera de bruxism, protectia dintilor si a mucoaselor la sportivii de performanta sau se poate folosi pentru tratamentele de albire la domiciliu. Gutierele pot fi folosite si ca ajutor in examinarea paraclinica, ca ghiduri radiologice sau pentru diagnosticarea bruxismului.

Bruxismul este o afecțiune care se manifestă prin scrâșnitul din dinți. Dacă bruxismul nu este ținut sub control poate afecta articulația mandibulei, dinții și orice lucrare dentară. Până acum nu s-a descoperit o soluție care să vindece bruxismul, dar acesta poate fi ținut sub control. O gutieră nocturnă care protejeaza dinții de presiunea foarte puternică exercitată inconștient pe maxilare va prelungi durata de rezistență a lucrărilor dentare.

Pentru realizarea unei gutiere este necesara o amprenta intiala care este trimisa catre laboratorul de tehnica dentara unde se realizeaza gutiera. Ulterior gutiera este ajustata in functia de ocluzia pacientului.

Tipuri de gutiere

gutiera

  • Gutiera pentru bruxism – este o gutiera nocturna care impiedica declansarea reflexului de strangere a dintilor, evitandu-se astfel aparitia durerii si a abraziunii dentare.
  • Gutiera de contentie – au un rol ortodontic fiind in special folosite pentru a stopa miscarea dintilor dupa indepartarea aparatelor fixe
  • Gutiera pentru albire - prezinta pe fetele vestibulare ale dintilor un spatiu, un rezervor pentru gelul de albit ce nu permite deplasarea acestuia spre gingie in momentul introducerii lor in gura.
  • Gutiera pentru protectia implanturilor - Permite relaxarea musculara si a articulatiei temporo-mandibulare pe timpul nopti