Tratamentul endodontic (cunoscut si ca "tratamentul de canal" sau "scoaterea nervului") este una dintre cele mai frecvente proceduri medicale dentare, care trateaza „interiorul dintelui” (camera pulpara si intreg sistemul de canale) pentru eliminarea infectiilor si protejarea de infectii viitoare.
Tratamentele endodontice asistate de microscop reprezinta cea mai complexa formula de lucru existenta, in prezent, in endodontie. Microscopul vine in ajutorul medicului endodont oferindu-i vizibilitate directa si claritate sporita pentru un tratament finalizat cu succes.
Interventia endodontica sub microscop poate face diferenta intre salvarea si extractia dintelui.
Infectiile pulpare apar, cel mai frecvent, din cauza cariilor profunde sau de mari dimensiuni, traumatismelor la nivelul danturii sau afectiunilor parodontale. Bacteriile care patrund prin crapaturile dintelui distrug treptat pulpa acestuia, duc la infectia si slabirea osului, la umflarea ligamentelor din jurul dintelui si, in final, la pierderea dintelui. Netratate, inflamatia sau necroza pulpei unui dinte se pot extinde si la tesuturile din vecinatate.