fluorizari dinti lapte

Fluorizarea are rol in prevenirea leziunilor carioase la nivelul dintilor de lapte intervenind si in remineralizarea leziunilor incipiente. Fluorul administrat direct pe dintii de lapte contribuie la maturatia posteruptiva a smaltului si la remineralizarea lui in urma atacurilor acide. Fluorul mai contribuie si la scaderea vascozitatii salivei si astfel se reduce formarea placii bacteriene.

Utilizarea controlata a fluorului a aratat ca este singurul microelement cunoscut actualmente ca avand rol important in prevenirea cariei dentare. Fluorizarea realizata in cabinetul stomatologic este o fluorizare locala si consta in aplicarea fluorului sub forma de lacuri sau geluri direct pe suprafata dintilor. Preparatele utilizate pentru fluorizare in cabinetul stomatologic contin o concentratie mult mai mare de fluor decat cea din pasta de dinti sau apa de gura.

Fluorizarea se efectueaza numai dupa ce suprafetele dentare au fost igienizate corespunzator prin detartraj si periaj profesional si este recomandata:

  • fiecarui copil – sub 4 ani se aplica lacurile cu fluor, iar peste 4 ani gelurile cu fluor
  • copiilor cu risc crescut de carie si celor cu distrofii dentare
  • la purtatorii de aparate dentare
  • in anumite boli care determina scaderea fluxului salivar

Dupa fluorizare copilul nu trebuie sa clateasca sau sa consume alimente si lichide cel putin 30 de minute pentru a permite dintelui sa absoarba fluorul ajutand astfel la repararea leziunilor carioase microscopice. In functie de starea sanatatii orale este recomandat sa reveniti pentru fluorizare o data la 3, 6 sau 12 luni.