Caria dintilor temporari este o afectiune foarte des intalnita la copii, fenomen ce suporta o crestere din cauza modificarii obiceiurilor alimentare. Cu cat alimentatia copiilor este mai nesanatoasa, cu atat creste predispozitia spre carii si pierderea dintilor, ajungandu-se ca aproximativ 20% dintre copiii de doi ani sa aiba cel putin o carie.
Dintii de lapte au o altfel de structura decat cea a danturii adultilor. Ei sunt mai sensibili si mai putin rezistenti. Dintii de lapte sunt sensibili la bacteriile care traiesc in gura si daca nu exista o igiena dentara corecta, cariile dintilor de lapte apar foarte repede.
Daca apar carii la nivelul dintilor temporari, acestea nu vor stagna, din contra se vor intinde atat in suprafata cat si in profunzime. O carie mica poate fi tratata prin simpla indepartare a acesteia si obturarea (plombarea) cu diverse materiale, in functie de profunzime.
In situatia in care caria este profunda sau chiar a afectat nervul dintelui, trebuie efectuat un tratament endodontic si obturarea cavitatii in sine.
Daca sunt lasate netratate, cariile pot provoca durere, infectia gingiilor si a oaselor maxilare, ceea ce duce la necesitatea extractiei dintelui respectiv. Aceste infectii se pot raspandi atat la dintii invecinati, cat si la dintii permanenti aflati in stadiul de mugure.