Avantajele tratamentului prin implant dentar sunt numeroase si de aceea a devenit un tratament standard in stomatologia moderna. Din pacate nu toti pacientii pot beneficia de acest tip de tratament datorita contraindicatiilor dar majoritatea problemelor ce pot impiedica inserarea unui implant dentar pot fi rezolvate.

contraindicatii-implant-dentar-2

LIPSA VOLUMULUI OSOS

Poate cea mai des intalnita contraindicatie a inserarii unui implant dentar este insuficienta osoasa la nivelul osului receptor. Aceasta lipsa a volumului osos se accentueaza odata cu trecerea timpului de la extractia dintilor. Solutia este operatia de aditie de os prin care se produce o augmentare osoasa si se pot obtine rezultate predictibile. Dupa readucerea parametrilor in limite acceptabile se efectueaza operatia de inserare a implantului dentar.

STEOPOROZA

Osteoporoza NU reprezintă o contraindicaţie. Se poate insera implant dentar, eventual cu design special pentru os cu densitate redusă. In functie de specificul fiecarui caz, medicul chirurg decide cea mai buna abordare de tratament.

In general in bolile osteoporotice tratate cu bifosfonati se recomanda intreruperea tratamentului medicamentos (Fosamax, Fosavans etc) cu o perioada inainte de inserare a implantului dentar. Pentru orice procedura ce include implicarea oaselor maxilare (inclusiv extractiile) trebuie anuntat tipul de medicamentatie iar medicul chirurg va recomanda schema de tratament.

BRUXISMUL SI FUMATUL- FACTORI DE RISC

Bruxismul si fumatul sunt boli sau obiceiuri vicioase care influenţează procentele de reuşită şi durata de supravieţuire a implantului dentar. Bruxismul este un factor de risc in cazul exercitarii fortelor generate direct asupra implantului dentar in timpul osteointegrarii. Micromiscarile implantului dentar duc la pierderea lui. In acest caz se recomanda marirea timpilor de integrare fara sarcini mecanice, reglarea ocluziei si purtarea unor protectii in timpul somnului.