Operatia propriu-zisa repozitioneaza dintii si oasele maxilare intr-o noua pozitie, de natura sa asigure o infatisare mai placuta, un zambet sanatos si o functionalitate optima a sistemului dento-facial. Termenul “ortognatic” deriva din limba greaca si este format din doua cuvinte: “ortho” care inseamna “a indrepta” si “gnathic” care inseamna “maxilar” (osul maxilei).
De ce trebuie sa corectam o ocluzie defectuoasa?
Malocluziile sau ocluziile defectuoase pot cauza o serie de probleme functionale, de la incapacitatea de a mesteca bine alimentele, fapt ce poate compromite procesul de digestie, pana la probleme de vorbire, si alte disfunctionalitati faciale, regasite in dureri cronice de cap, dureri articulare si traume periodontale. Apneea in somn este si ea o problema ce poate fi tratata cu ajutorul chirurgiei ortognatice.
Persoanele care pot beneficia de chirurgia ortognatica sunt acelea care sufera de o ocluzie defectuoasa (malocluzie) sau ale caror oase ale maxilarului sau mandibulei sunt pozitionate incorect. Cresterea celor doua arcade este un proces gradual, iar uneori, mandibula poate creste mai repede decat maxilarul. Accidentele sau defectele de nastere pot si ele afecta alinierea oaselor fetei. Ortodontia poate corecta malocluziile, doar in cazul in care dintii sunt incorect pozitionati, dar daca este vorba despre repozitionarea oaselor arcadei, atunci este nevoie de chirurgie ortognatica.
Urmatoarele probleme trebuie evaluate
- Dificultati in mestecarea alimentelor, in ocluzie sau la inghitirea alimentelor
- Probleme de vorbire
- Dureri cronice in articulatia temporo-mandibulara (TMJ)
- Ocluzie deschisa
- Prognatism mandibular sau maxilar
- Probleme de respiratie
- Retractia mandibulei
Inainte ca operatia de chirurgie ortognatica sa aiba loc, pacientul va avea nevoie de tratament ortodontic sau de aparat dentar. Acest lucru va permite dintilor sa fie aliniati intr-o pozitie care permite repozitionarii oaselor maxilare sa devina mai stabile in urma operatiei ortognatice. in mod normal, pacientul are nevoie de un tratament ortodontic timp de unul sau doi ani pentru a «decompensa» dintii inainte de operatia de reconstructie ortognatica. Extractiile dentare sunt si ele facute tot inainte de operatie.
Trei obiective de tratament sunt fundamentale in chirurgia ortognata: functionalitatea, estetica, si stabilitatea. Aceste trei obiective reprezinta scopurile principale in tratarea pacientilor cu anomalii dentomaxilare.
Etape de tratament chirurgical-ortodontic
- Etapa ortodontica preoperatorie (9-18 luni). Dintii sunt aliniati in pozitia optima pe fiecare arcada dentara.
- Etapa chirurgicala si perioada de vindecare (4-6 saptamani). Chirurgul pozitioneaza intraoperator maxilarele in interrelatia cea mai favorabila pentru obtinerea unei ocluzii corecte si a unor proportii faciale echilibrate.
- Etapa ortodontica postoperativa pentru finalizarea ocluzie . Aceasta etapa are loc dupa perioada de vindecare si implica miscari minore ale dintilor pentru obtinerea unei ocluzii satisfacatoare.
- Etapa de retentie. Dupa finalizarea tratamentului ortodontic se aplica dispozitive de retentie pentru stabilizarea dintilor in noua lor pozitie.