chiuretaj subgingival

Detartrajul si chiuretajul subgingival reprezinta o forma de curatare profunda recomandata in tratamentul bolilor infectioase ale parodontiului dentar. Aceste proceduri sunt folosite in tratarea zonelor infectate, prin curatarea meticuloasa si indepartarea tartrului si bacteriilor, atat de pe suprafata dintilor cat si de la nivelul subgingival.

Exista doua tipuri de chiuretaj subgingival: inchis si deschis. Chiuretajul in camp inchis se efectueaza fara a decola gingia, iar chiuretajul in camp deschis (operatie cu lambou) se efectueaza prin incizia cu bisturiul a papilelor interdentare pana la osul alveolar, urmata de indepartarea tesutului epitelial inflamat si necrozat.

Chiuretajul subgingival in camp deschis

Este o metoda chirurgicala care face posibila curaţarea in profunzime a suprafeţei radiculare si indepartarea ţesutului bolnav in condiţii de vizibilitate buna. in pungile parodontale expuse se pot introduce grefe osoase şi proteine derivate din matricea smalţului.

Chiuretajul subgingival in camp deschis este recomandat pentru pungi parodontale de 4-6 mm, nefiind eficient pentru adancimi mai mari. in urma studiilor s-a constatat o reducere a adancimii pungilor parodontale in urma chiuretajului şi o stabilizare a afecţiunii parodontale pentru o perioada de aproximativ 5 ani.

Durata unei sedinte de chiuretaj subgingival depinde de numarul de dinti asupra carora se intervine si de cantitatea de tesut de granulatie care trebuie indepartat.